Hete hangijzers

gepubliceerd: dinsdag, 8 oktober 2019

Schoolboeken, mediaberichten en het mainstream-gedachtegoed laten er geen twijfel over bestaan dat de Inquisitie een van de meest afschuwelijke en bloedige hoofdstukken vormde uit de geschiedenis van Europa.

Zo zijn er nog meer zaken die vooral op het bordje van de Katholieke Kerk zijn komen te liggen, zoals de onrechtvaardige kruistochten, de heksenverbranding, godsdienstoorlogen en de Jodenvervolging in de middeleeuwen. Zijn deze oordelen over de Katholieke Kerk historischwetenschappelijk te onderbouwen, of zijn het zo langzamerhand volkslegendes?

Tijdens deze studiedag verdiepen we ons in de inmiddels bekende en gepubliceerde feiten rondom deze controversiële thema's. Wat was de maatschappelijke context? Wat is van invloed geweest op de heersende gedachtevorming die tot op heden hardnekkig in de schoolboeken blijft staan?

Hoe kun je de nieuwsgierigheid van de ander prikkelen en het vooroordeel ontmaskeren zodat er ruimte komt voor een geactualiseerd en vernieuwd perspectief?

Details

  • zaterdag 14 december 2019
  • van 11.00 tot 16.00 uur
  • Thomas a Kempis Leerhuis, Broerestraat 12, Utrecht
  • bijdrage in de kosten: € 15 per persoon (incl. lunch en borrel)
    overmaken op NL65 FVLB 0225 2036 50 t.n.v. Stichting Gabriël Den Bosch
  • aanmelden via 06 - 301 75 281 of catholicvoices.nl@gmail.com

Programma

tijd omschrijving
11.00 uur Workshop I
Hete hangijzers uit de Kerkgeschiedenis
13.00 uur Lunch
14.00 uur Workshop II
Op zoek naar common ground: reframing
Oefenen in kleine groepen en terugkoppeling
16.00 uur Afsluitende borrel

Informatie
© Copyright 2021 Catholic Voices Nederland Facebook Facebook Twitter Twitter RSS RSS Deze website is gebouwd en wordt onderhouden door iMoose