Waar het echt om gaat bij de Synode

gepubliceerd: woensdag, 21 oktober 2015
Waar het echt om gaat bij de Synode

Wie het nieuws over de Gezins­synode wil bijhouden, kan er een dagtaak van maken. Een goede samen­vatting van de ontwik­ke­lingen, mede gebaseerd op bijdragen van journalist Austen Ivereigh van Catholic Voices UK, zijn geschreven door Michael Stoelinga. Hij volgde in november 2014 de eerste media­training van Catholic Voices Nederland.

Michael Stoelinga heeft tijdens de afgelopen weken een aantal keer de tussen­stand opgemaakt van wat er in Rome bij de Gezins­synode gebeurt.

17 oktober - gezinssynode: andere woorden, eeheid zoeken, hypocrisie loslaten

De tweede week van de synode waren een afwis­seling van werk­groepen en plenaire bijeen­komsten. Een grote hoeveel­heid onder­werpen. Wat springt eruit? In ieder geval de zoektocht naar de juiste woorden. We zoeken naar een Kerk die begrijpelijke taal spreekt. Een taal die gebaseerd is op de Bijbel. Een taal die mensen van deze tijd aanspreekt. Het moet duidelijk en begrijpe­lijk zijn, maar ook barmhartig. Ten tweede de vraag op welke manier lokale kerken andere keuzes kunnen maken in het pastoraat, andere accenten kunnen leggen

Halverwege: Waar gaat het om in de synode?

Bij de gezinssynode gaat het niet anders dan bij andere synodes: de grootste aandacht van journalisten gaat uit naar het lekken en tegen­strijdige berichten. Het lijkt de troonrede wel! Maar als je wilt volgen waar de synode daadwerkelijk over spreekt dan moet je je daar niet door laten afleiden.

10 oktober - Eerste week van de synode over het gezin – samenvatting

Afgelopen weekend is de synode over het gezin begonnen. Het onderwerp raakt ons allemaal, want we zijn allemaal deel van een gezin: als dochter of zoon, en voor sommigen ook als broer, zus en (groot)ouder. Paus Franciscus nodigt ons allen uit de synode met ons hart te volgen, zodat het een gebeurtenis van de hele Kerk is. Om u daarbij te helpen, deze samenvatting.
© Copyright 2021 Catholic Voices Nederland Facebook Facebook Twitter Twitter RSS RSS Deze website is gebouwd en wordt onderhouden door iMoose