Studiedagen Katholiek Geluid - voorjaar 2018

gepubliceerd: donderdag, 9 november 2017
Studiedagen Katholiek Geluid - voorjaar 2018

“Fijn voor jou dat je gelovig bent, maar ik heb mijn eigen waarheid”, “Ik laat me door niemand opleggen hoe ik moet leven, dat moet ik toch zelf weten”. Dit soort reacties ken je vast wel als het onderwerp ‘geloof’ of ‘Kerk’ ter sprake komt. Het is zeker niet eenvoudig om daar goed op te reageren.

In het voorjaar van 2018 start er een nieuwe vorming door Katholiek Geluid. In drie bijeenkomsten wordt er ingegaan op het relativisme, de antropologie (mensbeeld) en bijbel & wetenschap. Marc Goris, docent Duits en Levensbeschouwing en voorzitter van het bestuur van Catholic Voices gaat in op deze thema’s. Doel is niet om een voorgekookt antwoord te geven, maar om een basis te leggen van waaruit ieder goed onderbouwd kan reageren op dit soort opmerkingen. Tijdens elke vormingsdag wordt het ‘reframen’ van het standpunt geoefend.

Zaterdag 1: Relativisme

Op 24 februari wordt ingegaan op het relativisme: een visie waarbij geen absolute waarden - moreel of ethisch - geaccepteerd worden. Waarden worden cultureel en individueel bepaald. Deze visie is wijdverspreid en wordt duidelijk met uitspraken zoals:

  • Alle godsdiensten komen toch op hetzelfde neer?
  • Fijn voor jou dat je gelovig bent, maar ik heb mijn eigen waarheid
  • Andere mensen jouw waarheid opdringen is toch intolerant en een bron van veel ellende in de wereld!
  • In andere culturen gelden toch andere waarden? Die moeten we respecteren

Als Rooms-Katholieke gelovigen volgen we de waarden zoals we die in de bijbel vinden en doorgegeven zijn in de traditie van de Kerk. Katholieken volgen dus wel degelijk absolute waarden. Tijdens deze dag gaan we dieper in op deze twee visies.

Zaterdag 2: Bijbel & Wetenschap

Op 24 maart gaan we in op Bijbel & Wetenschap. In de ogen van veel tijdgenoten bewijst de wetenschap steeds maar weer dat de Bijbel vol verzinsels staan. “De oerknal heeft toch aangegeven dat de schepping in zeven dagen onzin is?” en “Heeft wetenschap niet alle religie achterhaald?” Of zoals Darwin ooit zei: “Religie is een belediging van ons intellect.” Op 24 maart zoeken we antwoorde op de vraag: zijn Bijbel & Wetenschap nou elkaars vijanden of vrienden?

Zaterdag 3: Antropologie

De laatste bijeenkomst is op zaterdag 2 juni en gaat over ons mens-zijn. De gedachte dat we zelf wel kunnen bepalen wie we zijn en wat we doen met ons leven en ons lichaam is gemeengoed, zolang je ‘een ander maar niet schaadt’. De Kerk heeft een duidelijke visie op wie we zijn als mens en roept ons op om het leven van begin tot eind te respecteren.

Praktisch

De Katholiek Geluiddagen worden gehouden in het Sint Janscentrum, Papenhulst 4 in Den Bosch. Aanmelden kan door een email te sturen naar: catholicvoices.nl@gmail.com o.v.v. naam en emailadres. Elke vormingsdag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.30 uur. We gaan om 12.30 uur samen naar de Eucharistieviering in de Sint Jan. Kosten voor de hele cursus inclusief lunch en versnaperingen bedragen 45 euro. Dit bedrag kan worden overgemaakt aan Stichting Gabriël te ’s-Hertogenbosch, rekeningnummer: NL65 FVLB 0225 2036 50.
© Copyright 2021 Catholic Voices Nederland Facebook Facebook Twitter Twitter RSS RSS Deze website is gebouwd en wordt onderhouden door iMoose